Atracții turistice

Manastirea Barsana

Primele atestari documentare ce fac referire la Manastirea Bârsana dateaza din 1390.
Ansamblul monahal a fost construit din lemn, dupa traditia locala, sub directia arhitectului Cordos Dorel. Acesta este compus din: poarta specifica maramureseana, turnul cu clopotnita, biserica cu o înaltime de 57 m, altarul de vara, chiliile calugarilor, capela (construita pe mai multe nivele), casa maistrilor si casa (atelierul) artistilor.

Biserica de lemn din Bârsana

Vechea biserica de lemn a fost construita în anul 1711 în locul numit „Parul Calugarului” de preotul nobil Ioan Stefanca, împreuna cu fii sai si sateni din localitate.
Biserica a fost mutata pe Valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir aparut dupa lupta cu tatarii de la 1717. Biserica a fost mutata a doua oara când a fost adusa în sat în jurul anului 1795 în mijlocul unui cimitir cu victime din timpul ciumei mici de la 1742.
Biserica este construita din bârne asamblate iar interiorul bisericii a fost repictat în 1806 de catre Hodor Toader.Picturile au fost executate pe lemn, partial nivelat cu bucati textile, fixate pe pereti si acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul vremii. Ulterior, a fost adaugat, pe vest, pridvorul cu doua niveluri si au fost largite ferestrele. În anul 1929 au fost taiate ferestrele care încadreaza usa dintre naos si pronaos.
Principalele piese de mobilier din biserica sunt integrate unei viziuni artistice unitare, folosind, la rândul lor, elemente de morfologie baroca. Usile împaratesti sunt construite în ajur, pe suportul unor linii serpuite, pe care se înfasoara vrejuri cu frunze, iar usile diaconesti sunt decupate dupa forma siluetelor arhanghelilor Mihail si Gavril.

Icoanele împaratesti sunt închise în chenare, terminate în partea superioara prin arcade baroce flancate de colonete pe care se încolacesc ciorchini de vita de vie.